Kiedy należy się udać do neurologopedy?

Zauważyłeś, że twoje dziecko ma problemy z mówieniem? A może nie wypowiedziało jeszcze pierwszych słów, mimo że ma ponad dwanaście miesięcy? Maluch nie reaguje na swoje imię i nie szuka z Tobą wzrokowego kontaktu? Udaj się do neurologopedy! Wszystkiego, co warto o nim wiedzieć dowiesz się z naszego wpisu.

Kim jest neurologopeda?

Neurologopeda to specjalista, który diagnozuje zaburzenia mowy oraz języka, wynikające z uszkodzeń w obrębie układu nerwowego. Jest to specjalność głównie dziecięca, ale nie tylko. Neurologopeda zajmuje się bowiem również diagnostyką i leczeniem dorosłych pacjentów, u których stwierdzono afazję, dysfazję, anartię, dyzartię, dysologię, porażenie mózgowe czy autyzm.

Kiedy udać się z dzieckiem do neurologopedy?

Jeśli twój maluszek skończył dwanaście miesięcy, ale nadal nie mówi lub mówi bardzo mało i niewyraźnie, dobrze jest udać się neurologopedy. Kolejną przesłanką do wizyty będą:

• kłopoty z jedzeniem, polegające na odmawianiu przyjmowania pokarmów określonej konsystencji,
  • trudności z gryzieniem, żuciem i przełykaniem.

Nadmierne ślinienie się i ciągle uchylona buzia, związana z wiotkością żuchwy lub z dysfunkcją oddychania, a także wcześniactwo czy problemy przy porodzie to następne wskazania do odwiedzenia gabinetu neurologopedy.

Na czym polega leczenie?

Neurologopeda pracuje przede wszystkim nad uzyskaniem równowagi mięśniowej obszaru ustno-twarzowego oraz prawidłowej pracy nerwów czaszkowych. Ponadto, podczas wizyty, zdiagnozuje zaburzenia mowy i języka na podstawie specjalistycznych testów, a następnie zajmie się ich terapią. Oceni stopień oraz obszar problemu, posiłkując się wywiadem z rodziną maluszka. Leczenie neurologopedyczne polega między innymi na stymulacji procesów poznawczych, w tym słuchu, dotyku i wzroku, ćwiczeniu pamięci, orientacji przestrzennej oraz koncentracji. Obejmuje również ono stymulację nadawania i odbierania mowy, poprzez ciągłe powtarzanie, nazywanie otaczających dziecko przedmiotów, dialogowanie i ćwiczenie mowy opowieściowej.

Pamiętaj, że im wcześniej wykryte zostaną problemy, związane z mową u dziecka, tym większa jest szansa na ich całkowite wyeliminowanie.