Psycholog dziecięcy

W fundacji Meritum przyjmuje doświadczony psycholog dziecięcy, który zajmuje się wsparciem dzieci oraz ich rodziców w trudnych sytuacjach. Jeżeli zauważyli Państwo niepokojące zmiany w zachowaniu swojego dziecka, doświadcza ono trudności w kontaktach z ludźmi, ma problemy w szkole lub przejawia agresję, to zachęcamy do umówienia się na konsultację psychologią. Warto jest odbyć wizytę u specjalisty, zarówno w przypadku problemów związanych z rozwojem intelektualnym dziecka, jak i z sytuacjami emocjonalno-społecznymi. Prowadzimy także konsultacje z rodzicami, którzy potrzebują wsparcia dotyczącego ich dzieci. Dla osób, które lepiej chcą zrozumieć swoje dziecko, polecamy treningi wychowawcze.

Diagnoza psychologiczna dzieci

Na podstawie wywiadu i ewentualnych badań stawiamy diagnozę psychologiczną dzieciom. Jej celem jest określenie ryzyka wystąpienia różnego rodzaju nieprawidłowości w zachowaniu dziecka, poznanie jego osobowości i poziomu funkcji poznawczych oraz ewentualna identyfikacja zaburzeń adaptacyjnych lub emocjonalnych. Prawidłowa diagnoza to podstawa do dalszej pracy nad mechanizmami psychologicznymi wpływającymi na dziecko. Wykonujemy też testy psychologiczne dzieci.